減肥唔捱餓|紅菜頭煲素湯

減肥唔捱餓|紅菜頭煲素湯

營養食譜 爭妍鬥麗:Yoko Tsang/著名美容及食療作家

我的瘦身格言:「減肥唔捱餓.食得要聰明」。

減肥 = 餐餐白烚雞胸肉,戒絕澱粉質,食之無味,一定要捱餓,唔可以同朋友食飯?

No!No!No!這樣只會搞到大家無人生、無恆心!我提倡「減肥唔捱餓」,品嘗美食是我生活中一大樂事,想將減肥這項終身事業進行到底,就要將它變成樂事,識得「揀飲擇食」!

「揀飲擇食」不是偏食,而是「食得聰明」,在眾多食物選擇中,有意識地揀選營養豐富又美味的食物,再避開增磅地雷,例如懂得攝取哪些優質營養、補充充足水分、避開加工食物等等。然後你會發現,有利體重管理的食物原來一點都不沉悶,也可以非常多姿多彩喔。

假期過後,是否正為放假時暴飲暴食懊惱不已?不妨用紅菜頭煲素湯清清腸胃,收排毒、去水腫功效,連湯渣一齊食,更可以當作飽肚瘦身代餐。

紅菜頭含有豐富的營養成分,其中天然抗氧化劑甜菜紅素,有助修復細胞、美顏抗衰老;鉀質有降血壓、排鈉去水腫功效;而水溶性纖維則有助排走壞膽固醇、暢便排毒之餘,更能增加飽肚感,加上低熱量(100克只有43kcal),非常適合瘦身中食用。

紅菜頭粟米紅蘿蔔素湯
份量:約6碗
材料:紅菜頭半個、粟米1條、紅蘿蔔1條、蘋果(蛇果)3個、金絲蜜棗3粒、南北杏20克、陳年陳皮1角

製法:
1)紅菜頭及紅蘿蔔洗淨,去皮切件。
2)蘋果洗淨,去皮去芯切件。
3)粟米洗淨切件。
4)蜜棗、陳皮、南北杏沖洗乾淨。
5)將所有材料放入約3公升凍水,加蓋大火滾起15分鐘,轉中火煲1小時,熄火。

Yoko智識型提示
.紅菜頭汁容易令雙手染紅,可先戴上手套才處理;如雙手沾上紅菜頭汁洗不掉,亦可用檸檬汁洗手去色。
注意:腎病患者或血壓低人士不宜食用紅菜頭。進食紅菜頭後,大小便或會變紅,是由天然色素甜菜紅素所致,屬正常現象。

 

相關文章