直擊孕媽Kiki生產過程

孕婦健康 整理: Vivian Tjiu 資料由受訪者提供

孕媽媽懷胎10個月,相信最期待BB出生的一刻,小編搵了一個媽媽Kiki生仔的過程同心得,一齊睇下她的生仔staycation同感受。

Hello 我叫Kiki,今次係第二次係山頂明德醫院分娩。有第一胎嘅經驗今次開刀生BB感覺比較輕鬆,亦都好期待。醫院嘅護士除咗有豐富嘅經驗之外亦非常親切。由入院、手術前準備,到手術室及產後護理佢哋都給我安心嘅感覺,令我感覺舒服,完全沒有緊張。最開心是老公同我都可以帶電話入手術室,由麻醉師協助幫BB拍片留下珍貴一刻。BB出世之後助產士給BB最佳照顧。

 

由手術室返到病房,護士即使送BB到房間,都讓我可以同BB進行skin to skin contact。醫院亦非常鼓勵產婦餵哺母乳,亦有豐富經驗護士會對產婦作出適當的協助。教導我不同新生嬰兒護理及餵哺母乳知識。

 

我一直都同朋友講在明德生BB就好似去了staycation,環境優美,有山景同海景,私家房更設有獨立露台。我同老公=每日就在露台一齊開餐,帶BB曬太陽。醫院還可以order薑水,產婦可以用薑水抹身同洗手,醫院的薑水每日都用新鮮薑煲,就不怕產後入風啦。

 

第二次在山頂明德醫院生BB,感覺都是一樣不捨得返屋企。如果我再生多一個BB我都一定會選擇山頂明德醫院

相關文章